Gams


gams
Gams je manjši votlorog, ki je v plečih visok do 75 cm. Poleti je umazano rumeno rjav do temno siv. Zimska dlaka je daljša od letne, zato je poleti videti vitek, pozimi pa robusten in čokat. Na vsaki strani glave se mu prek oči vse do vrha gobca vleče široka temna proga ti. “vajeti”. Notranja stran uhljev je bela. Na čelu so pri obeh spolih razviti rogovi, imenovani roglji, ki so smolnato črni, v spodnjem delu ravni, na vrhu pa zakrivljeni. Samci imajo debelejše roglje, ki so na vrhu bolj kljukasti. Roglji začno rasti v prvem letu življenja in so kožna tvorba. Starejši gamsi imajo na rogljih smolnate obloge, ki so verjetno nastale zaradi drgnjenja ob smrekovo in macesnovo vejevje ter rušje. Odrasli gamsi tehtajo od 25 do 30 kg. Kozli so za približno desetino večji od koza.

Lov in zahtevnost lova

Lov na gamsa je najboljši v avgustu, ko je še v poletni dlaki, čeprav nekateri lovci pravijo, da je pravi lov na gamsa pozimi oziroma, ko je v zimski dlaki. Pri lovu na gamsa v avgustu lahko istočasno lovite tudi srnjaka ali obratno. Res je da gams pozimi izkazuje vso svojo mogočnost.

Zato vam enako kot v avgustu priporočamo lov v novembru, ko se gamsi parijo. Takrat imajo najmočnejši kozli svoje trope koz, ki jih ščitijo pred drugimi kozli, ki so brez tropov. Lov v prsku je fizično bolj zahteven. Zahtevnost lova je večja v Triglavskem narodnem parku, kjer je gorovje dosti višje. Izbor trofeje je zato večji, ker se lovi na večjem terenu. Pri lovu na gamsa v avgustu vam čez dan ostane nekaj časa tudi za muharjenje, če ste seveda navdušenec, ali za izlet in ogled Slovenije.

Lovna doba

Kozel, koza in kozliči obeh spolov: od 1. 8. do 31. 12.